Реквизити за огнено шоу

Реквизити за огнено шоу. Огненото шоу обикновено използва голямо разнообразие от реквизит . Подпорите са предмети, снабдени с фитили, които могат да се накиснат (напоят) в запалима течност и да се запалят.

Съществува набор от относително стандартни реквизити, изброени по-долу, въпреки че всеки пожарен театър може да има много уникални реквизити в арсенала си, включително огнени декорации и огнени костюми и други конструкции.

Огнено шоу

Poi (poi съкратено от poitoa – на езика маори – „топка в торба на връв“) – чифт фитили или тежести, прикрепени към шнур или верига. Poi са от няколко вида, различават се предимно по вида на използване („обучение“ – за изработване на нови елементи и „бой“ – за изпълнения), по външен вид („огнени“ – poi са импрегнирани със запалим състав и се запалват, а „светлината“ – poi светят благодарение на LED елементи или химически източници на светлина). Реквизити за огнено шоу

Poi са изградени от фитил (който е напоен с горимо вещество), верига (тънка, здрава и гъвкава верига), бримки за пръсти и понякога въртящи се. В някои случаи вместо панти се използват специални дръжки. Съществуват и разновидности на poi, при които не един, а няколко фитила са прикрепени към краищата на веригата (така наречените poi-shashliks).


Змиите ( въжетата ) по същество са същите poi, но с къса верижка от дръжката и дълъг фитил. Фитил е или шнур с диаметър 1 см в напречно сечение, или стоманен кабел с парчета шнур с диаметър 2-3 см в сечение, прикрепено към него. Това прави фитила дълъг и гъвкав. В творбата тя прилича на изгарящо въже или змия, откъдето идва и името.
Чаши – чифт купи, по една във всяка ръка. Подпорите се състоят от фитил, дръжка и самата купа.

Огнено шоу в София


Персонал (тояга, стълб) – обикновено метална тръба (от време на време – дървена пръчка, увита в термофилм), към всеки край на която е прикрепен фитил. Има два вида тояги: въртене (завъртането се извършва с помощта на ръцете) и контактно (тоягата се търкаля по тялото на художника)


Вентилатори (ветрила) – метална конструкция, която прилича на ветрило, състояща се от кръгла дръжка и 3 – 7 спици, покрити с фитили. Вентилаторите обикновено се използват по двойки, по-рядко по три.
Rope-dart (ropedart) – дойде при нас от китайското ушу . Това е един голям фитил на дълго въже и къса верига (веригата свързва въжето и фитила). Често кометен фитил се използва за въжена стрела, която представлява 2-3 пръстена, свързани във формата на сфера. Такъв фитил дава много ефектна огнена следа, но голямото тегло и размери не позволяват да се носят много елементи.
Метеор (метеор) – верига с фитили в двата края. Размерът зависи от желанието на собственика: някои предпочитат да извиват закрепения пой, докато други предпочитат дълга верига, която, сгъната наполовина, може да докосне върха на дясната ръка с единия край, а другата с лявото рамо.


Devilstik (devilstick) – прилича на малки неща, но движението не е на китките, а на чифт специални пръчки.
Нокти, или „огнени пръсти“ – метални пръти с фитили в краищата, които за разлика от вентилаторите не са здраво закрепени един към друг, а са прикрепени към пръстите с помощта на специални приставки или ръкавици.
Двоен персонал (двоен персонал, двойки, двойки) – два къси тояги.
Тройни неща (от троен персонал) – Three Staffa. Основните техники са жонглиране с три тояги, така че симбиозата на контактно жонглиране с жезъл със завъртания а-ла спин, антиспин.
Факли – две факли могат да бъдат усукани в ръцете и три или повече факли могат да се жонглират .
Духащият огън е комбинация от трикове, които включват изпръскване на запалимо вещество от устата през пламъка на факла. В резултат на това във въздуха се образува голяма огнена топка. Един от най-опасните видове огнени изкуства за здравето.
Поглъщането на огън е набор от трикове, които се състоят в ефекта от поглъщане на огън, постигнат чрез спиране на достъпа на кислород до огъня при поставяне на малка факла в устата на художника или задържане на факлата в устата за дълго време.

А за пропускане въже е въже, което е в пламъци. Можете да го прескочите сами, да го завъртите, можете да направите въжето по-дълго, така че двама да се държат и да се усукат, а третият (и четвъртият) скочи, изпълнявайки различни акробатични каскади.
Обръч (обръч) – алуминиев или пластмасов обръч с 5-8 фитила. Може да се усуква по тялото, по ръцете и да се хвърля във въздуха. С лекото тегло на обръчите можете да жонглирате с тях или да завъртите няколко обръча едновременно


Палмови факли – пръчка с фитил в края, прикрепена към дланта.
Огнени мечове – конструкции, наподобяващи мечове, чиито остриета са обхванати от пламъци.


Diabolo е класически diabolo, оборудван с фитил.
Камшик – камшик, изработен от специално вплетени кевларови нишки. Добре изработеният огнен камшик не се различава по динамика от обикновения камшик, но може да изгори и да излъчи облаци пламък при щракване.


Куб е конструкция от 12 ръба, сглобена под формата на куб. По принцип има два вида кубчета, в зависимост от начина на закрепване на фитилите. Фитили в размер от 7 до 8 могат да бъдат фиксирани от вътрешната страна на ъглите или по цялата дължина на ребрата. В този случай едно до три ребра остават без фитили за удобно усукване.


Сфера – като правило това е структура от 3 обръча, сглобени в сфера. Закопчалките се поставят в точките на контакт на обръчите. Цялата конструкция е плетена, с изключение на една секция, която пожарникарят използва като дръжка. Техниката на усукване е подобна на техниката на усукване на куб.